این تحقیق بر اساس وابستگی میان اندازه گیری رفتار متهورانه مالیاتی و اندازه گیری عدم شفافیت اطلاعاتی است. به طور کلی یافته نشان دادهاند شرکتها همواره با منافع حاصل از شفافیت مالی و برنامه های متهورانه مالیاتی را با یکدیگر می سنجند. به طور بالقوه شرکتها بیشتر در برنامه های محافظه کارانه شرکت میکنند.
-
- یونگ چی[۷] (۲۰۱۰) در مقاله ای تحت عنوان “تاثیر حاکمیت شرکتی بر فرار مالیاتی” به بررسی تاثیر حاکمیت شرکتی بر مالیات شرکت های پذیرفته شده در بورس هنگ کنگ می پردازد. یافته های تحقیق نشان میدهد رابطه معنی داری میان عوامل حاکمیت شرکتی و مالیات مؤثر وجود دارد، البته ممکن است تحت تاثیر محیط اقتصادی خود قرار گیرد. همچنین نتایج حاکی از آن است که تعداد سهام نگهداری شده به وسیله مدیران، استقلال هیات مدیره و قدرت سهامداران، ارتباط معناداری با نرخ مؤثر مالیاتی دارد. ضرورت مطالعه و تحلیل تصمیمات شرکت از جنبه مالیاتی همچنین شامل مشخص کردن استراتژی شرکت در روش های مالیاتی است. این تصمیمات به وسیله مدیران شرکت اتخاذ شده اما دارای اثر چشمگیری بر ارزش و نرخ بازده سرمایه گذاری میباشد.
-
- وانگ و همکاران [۸](۲۰۰۹) در مقاله ای تحت عنوان “حاکمیت شرکتی و سود عملیاتی شرکت های پذیرفته شده در بورس چین” به بررسی تاثیر ویژگی های حاکمیت شرکتی بر عملکرد شرکت های چینی پرداخته است. آن ها در تحقیق خود از دو رویکرد حاکمیت شرکتی استفاده کردند. ابتدا به بررسی تاثیر هر یک از ویژگی های حاکمیت شرکتی بر عملکرد شرکت ها پرداختند و سپس به بررسی تاثیر تمام ویژگی های حاکمیت شرکتی بر عملکرد شرکت ها پرداختند. نتایج تحقیق نشان داد که شرکت های با داشتن اصول حاکمیت شرکتی بهتر دارای عملکرد بهتر و ارزش بالاتری هستند. همچنین بین تمرکز مالکیت، سرمایه گذاران نهادی، مالکیت دولتی با عملکرد و ارزش بازار رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
- سارتوری [۹](۲۰۰۸) در مقاله ای تحت عنوان “تاثیر رفتارهای مالیاتی استراتژیک بر حاکمیت شرکتی” نشان داد که واکنش های بین حاکمیت شرکتی و مالیات به صورت متقابل بوده، در حقیقت، از یک سو، قواعد حاکمیت شرکتی تاثیرات ساختاری در برآورده کردن تعهدات مالیاتی شرکت ها دارد و از سوی دیگر، طرح های مالیاتی (از دیدگاه دولت) و ارتباط دادن آن ها به استراتژی های مالیاتی (از دیدگاه شرکت) میتواند تاثیر بسزایی در ایجاد یک حاکمیت شرکتی پویا داشته باشد.
۲-۱۸-جمع بندی بخش پیشینه تحقیق
با توجه به مطالعات انجام شده در داخل و خارج از کشور ، مشاهده گردید در مطالعات داخلی، اصول حاکمیت شرکتی نتوانسته است بر تفاوت مالیات ابرازی و قطعی و همچنین سود مشمول مالیات تاثیر زیادی بگذارد، گرچه رعایت اصول مذکور در بسیاری از تحقیقات منجر به بهبود عملکرد مالی گشته است. در اغلب مطالعات خارجی از زاویه دیگری به این مقوله نگریسته اند و در پی پاسخ به این سوال بوده اند که آیا استراتژی مالیتی میتواند تاثیر معنی داری بر ایجاد حاکمیت شرکتی داشته باشد؟
۲-۱۹-خلاصه فصل
در فصل دوم، برای اینکه بتوان از ابعاد مختلف به موضوع حاکمیت شرکتی و ارتباط آن با شفافیت مالیاتی شرکت ها پرداخته شود، موضوع حاضر در سه بخش آورده شده است. در بخش اول (حاکمیت شرکتی) ابتدا مروری تاریخی به موضوع حاکمیت شرکتی داشته ایم و سپس تعاریف مختلفی از نهادهای بینالمللی و محققان برجسته ذکر شده است. جهت تبیین نقش نمایندگی به روند تغییرات نقش هیئت مدیره پرداخته شده است پس از آن ضرورت و اهمیت حاکمیت شرکتی و بازیگران این عرصه ارائه شده است.
در بخش دوم (مالیات قطعی و مالیات ابرازی) ابتدا به مبحث مالیات بر شرکت ها پرداخته شده است، سپس اختلاف سود حسابداری و سود مشمول مالیات از دیدگاه شرکت و دستگاه مالیاتی پرداخته شده است و در نهایت مباحث مربوط به فرار مالیاتی و عوامل بروز تهور مالیات ارائه شده است.
در بخش سوم (حاکمیت شرکتی و نسبت مالیات ابرازی به قطعی)، در ابتدا نظرات محققان درباره ارتباط دو مقوله مذبور ذکر شده است و سپس به تبیین ارتباط میان سیاست های مالیاتی و حاکمیت شرکتی پرداخته شده است و در نهایت نمونه هایی از کارکردهای مربوط به موضوع مالیات و حاکمیت شرکتی ذکر گردیده است.
در قسمت دوم فصل حاضر، مروری بر مطالعات انجام شده در داخل و خارج از کشور داشته ایم.
فصل سوم: روش تحقیق
۳-۱- مقدمه
در این فصل روش شناسی تحقیق مورد بررسی قرار میگیرد. بدین منظور ابتدا سوالات و فرضیه های تحقیق بیان شده و سپس به بررسی روش تحقیق، جامعه و نمونه آماری، قلمرو تحقیق به داده های تحقیق و نحوه ی محاسبه آن پرداخته شده و در نهایت روش تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد بررسی قرار میگیرد.
۳-۲- روش کلی تحقیق
روش تحقیق فرایندی ست نظامند، برای پاسخ به یک پرسش یا ارائه را حل برای یک مسئله. روش تحقیق متناسب با اهداف و ماهیت موضوع تحقیق و امکانات اجرایی آن میباشد. بنابرین محقق روش تحقیق خود را زمانی تعیین میکند که اهداف تحقیق مشخص باشد و بتواند او را به اهداف از پیش تعیین شده برساند. شکل کلی روش تحقیق را می توان مجموعه ای از قواعد و ابزارهای معتبر دانست که شکل منسجم و سیستماتیک برای بررسی واقعیتها، کشف مجهولات و دستیابی به راه حل مشکلات به کار گرفته می شود(سکاران، ۱۳۸۷). انتخاب روش مناسب پژوهش، جهت دستیابی به نتایج واقعی و مطلوب از اهمیت زیادی برخوردار است. پژوهشگر در هر تحقیقی بنا به شرایط و اقتضای محیطی، روش تحقیق مناسب برای انجام پژوهش را انتخاب می کند؛ بنابرین هر پژوهش میتواند یک روش تحقیق متفاوت از پژوهش های به نظر مشابه، داشته باشد. برای کسب آگاهی از نحوه انتخاب روش تحقیق در یک پژوهش، به نحوی که منجر به انتخاب بهترین روش گردد، نیاز است که پژوهشگر از مبانی نظری و پیشینه مطالعات انجام گرفته در آن زمینه و نتایج مطالعات مشابه آگاهی کافی داشته باشد.
فعالیت های پژوهشی از لحاظ ماهیت، به سه گروه پژوهش های بنیادی، کاربردی و توسعه ای تقسیم بندی
می شود. پژوهش های بنیادی عبارتند از کاوش های اصیل و بدیع، به منظور افزایش اندوخته علمی و درک بهتر پدیدههای طبیعی، انسانی، اجتماعی و فرهنگی.
پژوهش های کاربردی به هرنوع کاوش اصیل به منظور کسب دانش علمی و فنی جدید که برای آن کاربرد ویژهای در نظر گرفته شود، گفته می شود.
پژوهش های توسعه ای (توسعه تجربی ) به هر گونه فعالیت منظم مبتنی بر دانش موجود، حاصل از پژوهشها و یا تجاربی که به منظور تولید مواد، فرآوردها ،وسایل، ابزار، فرآیندها و روش های جدید و یا بهبود آن ها صورت میگیرد.
پژوهش حاضر نیز از نوع پژوهشهای کاربردی است در زمینه پژوهشهای کاربردی روش های متعددی وجود دارد که اهم این روش ها عبارتند از تاریخی، توصیفی، همبستگی، علّی(پسرویدادی) و آزمایشگاهی (خاکی، ۱۳۷۸).