۳۵- همکاری با ساواک منحله به عنوان مامور یا منبع خبری و داشتن فعالیت یا دادن گزارش ضد مردمی
۳۶- عضویت در سازمانهایی که مرامنامه یا اساسنامه آن ها مبتنی بر نفی ادیان الهی است یا طرفداری و فعالیت به نفع آن ها.
۳۷- عضویت در گروههای محارب یا طرفداری و فعالیت به نفع آن ها
۳۸- عضویت در تشکیلات فراماسونری
بند دوم: تنبیهات و مجازات
در ماده ۹ این قانون به مجازاتهای تخلفات و جرائم مندرج در ماده ۸ اشاره داشته که عبارتند از:
الف: اخطار کتبی با درج در پرونده استخدامی
ب: کسر حقوق و فوق العاده شغل یا عناوین مشابه حداکثر تا یک سوم از یک ماه تا یک سال
ج: انفصال موقت از یک ماه تا یک سال
د: تغییر محل جغرافیایی خدمت به مدت یک تا پنج سال
هـ: تنزل مقام و یا محرومیت از انتصاب به پستهای حساس و مدیریتی در دستگاه های دولتی و دستگاه های مشمول این قانون
و: تنزل یک یا دو گروه و یا تعویق در اعطای یک یا دو گروه به مدت یک یا دو سال
ز: بازخرید خدمت در صورت داشتن کمتر از۲۰ سال سابقه خدمت دولتی در مورد مستخدمین زن و کمتر از ۲۵ سال سابقه خدمت دولتی در مورد مستخدمین مرد با پرداخت ۳۰ تا ۴۵ روز حقوق مبنای مربوط در قبال هر سال خدمت به تشخیص هیات صادر کننده رأی.
ح: بازنشستگی در صورت داشتن بیش از بیست سال سابقه خدمت دولتی برای مستخدمین زن و بیش از ۲۵ سال سابقه خدمت دولتی برای مستخدمین مرد بر اساس سنوات خدمت دولتی با تقلیل یک یا دو گروه.
ط: اخراج از دستگاه متبوع
ک: انفصال دائم از خدمات دولتی و دستگاه های مشمول این قانون
برخی ازاین مجازاتها قطعی و برخی دیگر قابل تجدید نظر میباشد.
ماده ۹این قانون به این نکته اشاره دارد[۳۰]
در ماده۱۲قانون به نحوه تفویض اختیاراعمال مجازاتها اشاره داشته است. مثلا اعمال مجازاتهای بندهای الف وب از سوی وزراء متبوع و بالاترین مقام اجرایی به استانداران، روسای دانشگاهها و مدیران کل تفویض شده است.
نکته حائز اهمیت آن است که علی رغم این تفویض اختیار رسیدگی به تخلفات شهرداران با استانداری نبوده بلکه قائم به وزارت کشور میباشد. صرفا رسیدگی به تخلفات کارمندان شهرداریها به غیر از شهرداران در هیات بدوی تخلفات اداری مستقر در استانداریها آن استان میباشد[۳۱].
صلاحیت رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان با هیات بدوی است و آرای صارده در صورتی که قابل تجدید نظر نباشداز تاریخ ابلاغ، قطعی و لازم الاجرا است. در مورد آرائی که قابل تجدید نظر باشد هرگاه کارمند ظرف ۳۰ روز از تاریخ ابلاغ رأی درخواست تجدیدنظر نماید، هیات تجدید نظر مکلف به رسیدگی است. آرای هیات تجدید نظر از تاریخ ابلاغ قطعی و لازم الاجرا است[۳۲].
بدیهی است مطابق شق الف بند ۱ ماده ۱۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۲۲/۹/۱۳۹۰ اعتراض به آرای قطعی هیاتهای بدوی و تجدید نظر حسب مورد با دیوان عدالت اداری میباشد[۳۳].
همچنین نحوه ابلاغ آرای هیات بدوی و تجدیدنظر مطابق قانون آئین دادرسی مدنی به عمل میآید و در هر صورت فاصله بین صدور رأی و ابلاغ آن از۳۰ روز نباید تجاوز کند[۳۴].
تشخیص تخلف و انطباق آن با یکی از موارد تخلفات مندرج در قانون، بر عهده هیاتهای رسیدگی کننده است[۳۵].
حال این سوال به میان میآید چنانچه تخلف کارمند به عنوان یکی از جرائم مندرج در قانون مجازات اسلامی را باشد تکلیف هیاتهای رسیدگی کننده به آن چگونه است؟ ماده ۱۹ قانون رسیدگی به تخلفات اداری این چنین پاسخ میدهد «هرگاه تخلف کارمند عنوان یکی از جرائم مندرج در قوانین جزائی را نیز داشته باشد هیات رسیدگی به تخلفات اداری مکلف است مطابق این قانون به تخلف رسیدگی و رأی قانونی صادر نماید و مراتب را برای رسیدگی به اصل جرم به مرجع قضایی صالح ارسال دارد. هر گونه تصمیم مراجع قضایی مانع از اجرای مجازاتهای اداری نخواهد بود. چنانچه تصمیم مراجع قضایی مبنی بر برائت باشد هیات رسیدگی به تخلفات اداری طبق ماده ۲۴ این قانون اقدام می کند. یعنی اینکه مطابق ماده۲۴ چنانچه رأی صادره از لحاظ موازین قانونی مخدوش باشد پس از تأیید هیات عالی نظارت در خصوص اصلاح یا تغییر آن امکان پذیر خواهد بود.
گفتار دوم: رسیدگی به تخلفات کارگران شهرداری
رسیدگی به تخلفات کارگران شهرداریها همانند سایر کارگران شاغل در محیط کار مستقر در
سازمانهای دولتی و غیردولتی و شرکتها مطابق قانون کار بوده و در این راستا آئین نامه انضباطی کارگران بر اساس مقررات اصلاحی تعیین موارد قصور و نقض دستورالعملها و آئین نامه های انضباط کار در کارگاه ها موضوع تبصره ۲ ماده ۲۷ قانون کار جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۵/۱۰/۱۳۸۸ مشتمل بر شش فصل تدوین گردیده است. اعضای کمیته انضباطی مرکب از دو نفر نماینده کارفرما، دو نفر نماینده کارگران، یک نفر نماینده از میان سرپرستان به انتخاب سرپرستان، وظیفه این کمیته رسیدگی به تخلفات انضباطی کلیه کارگران در تمامی واحدها و سطوح و مشاغل و پستهای سازمانی بوده[۳۶] که از جمله آن کارگران شاغل در شهرداریها میباشند.
بند اول :طبقات تخلفات کارگری
نوع تخلف کارگران تقریبا به تخلفات کارمندان که قبلا مورد بررسی قرار گرفته شباهتهایی داشته در ماده۸ آئین نامه تخلفات و جرائم کارگران به ترتیب از تخلفات ضعیف و کوچک به تخلفات قوی و بزرگ طبقه بندی نموده که مجموعا به چهار طبقه تقسیم گردید:
الف) طبقه اول
۱- کم کاری یااهمال و قصور و سهل انگاری درانجام کارو وظایف محوله
۲- بی حرمتی و عدم رعایت موازین و شئونات شرع مقدس اسلام و تجاهر به آن
۳- عدم رعایت آراستگی و پوشش مناسب در محیط کار برای کلیه کارکنان اعم از آقایان و بانوان
۴- ایجاد حرکات و رفتارهای نابهنجار و هرج و مرج یا مزاحمت و شوخی که نظم وآرامش عمومی کارگران و محیط کارگاه را مختل نماید.
۵- اعمال و رفتار و کردار خلاف سازمانی و اصول و شئونات شغلی و کاری و سلسله مراتب اداری
۶- امتناع از حضور در دوره های آموزشی و غیبت غیرموجه در حین گذراندن دوره های آموزشی
۷- قصور و سهل انگاری سرپرستان و روسا و مدیران در ارائه گزارش
۸- تسامح و سهل انگاری در حفظ وجوه، اموال و دارائیها و اسناد کارگاه که منجر به ایراد ضرر و زیان و خسارت شود.
۹- غیبت غیر موجه یا ترک غیرمجاز محل کار و نیز تعطیل خدمت و خوابیدن در محل کار در خلال ساعات قانونی و موظف کاری
۱۰- استعمال هر گونه دخانیات در کارگاه و سایر محلهای ممنوع آن.
۱۱- نقض و بی اعتنایی به مقررات و آئین نامه های داخلی و کاری شهرداری
۱۲- عدم رعایت و بی اعتنایی و نقض مقررات تردد در محل کارگاه یا تأخیر در ورود و تقدم در خروج و یا دخل و تصرف غیرمجاز در ثبت گزارشات ورود ها و خروج ها
۱۳- مداخله و اختلال در وظایف و امور کاری و شغلی کلیه کارکنان واحدهای سازمانی برای دستیابی به اهداف غیرقانونی تحت هر عنوان.
۱۴- گرایش به مفاسد اجتماعی و اخلاقی و ترویج و تبلیغ آن در محیط کارگاه