۶٫ بهبود در روشها و فنون تدریس
بدون شک، نیروی انسانی و به ویژه معلم، از مهمترین عوامل تشکیل دهنده محیطهای آموزشی است و در این میان، نگرش و روش تدریس معلم در فرایند فعالیتهای آموزشی و در نهایت، تأثیر آن در روند یادگیری، حائز اهمیت است.
تأثیر موقعیت و امکانات مناسب، بر هیچ فردی پوشیده نیست؛ اما امکانات و تجهیزات، بدون وجود معلم کارایی لازم را نخواهد داشت. معلم با شناخت امکانات به تجهیز مناسب محیط آموزشی میپردازد، محیط و امکانات آموزشی را سازماندهی میکند، موقعیت آموزشی مناسب را به وجود میآورد و با شناخت استعداد، علایق و توانایی شاگردان، آنان را در طریق صحیح یادگیری هدایت میکند؛ البته چنین نقشی، به دانش و اعتقادات معلم بستگی دارد. فناوری اطلاعات این امکان را به معلم میدهد که روشهای متنوعی را برای ارائه درس به کار گیرد تا یاددهی ـ یادگیری به شیوه مناسبی به انجام برسد؛ به عنوان مثال، معلم میتواند از طریق بازیهای رایانهای مخصوص و یا تصاویر رایانهای و… بحث درسی را به یادگیرنده انتقال دهد و منجر به یادگیری او شود.
۷٫ ایجاد همکاری و افزایش روحیه اجتماعی در دانشآموزان
یکی از مسائلی که در مدرسه و کلاس درس مورد تأکید نظام آموزشی میباشد، بحث کارهای گروهی و ایجاد روحیه اجتماعی در دانش آموزان است. پژوهشگران معتقدند که استفاده از ابزارهای دیجیتالی همچون رایانه، میتواند به درک کودک از خود و جامعه پذیری وی کمک کند؛ به طوری که استفاده از شبکه رایانهای در مدارس، منجر به آسان سازی تعاملات گروهی، همکاری و شکلگیری روابط اجتماعی شده است. به همین دلیل، یکی از مباحثی که مدافعان توسعه فناوری اطلاعات در آموزش و پرورش مطرح میکنند، آن است که از این طریق میتوان فرصتهای برابر آموزشی را برای طبقات مختلف جامعه، به ویژه طبقات محروم، فراهم آورد. به کارگیری فناوری اطلاعات توسط دانشآموزان به صورت دونفره، گروهی یا کلاسی (مثلا ً استفاده از وایت برد تعاملی)، معلمان را قادر میسازد تا از طریق گوش دادن به توضیحات دانشآموزان، بازخوردهای فراوانی را به دست آورند. از این نکته، معلمان میتوانند دید عمیقتری را از پیشرفت دانشآموزان و شناخت آن ها به دست آورند. مشارکت دانشآموزان به صورت دونفره یا تیمی در استفاده از منابع فناوری اطلاعات، در موضوعات خاص باعث میشود آنان بتوانند فهم یکدیگر را از یادگیری به چالش بکشند و از طریق مشارکت، مطالب بیشتری را فرا گیرند.
۸٫ شکوفا شدن استعداد دانشآموزان
از دیگر مزایای این بحث میتواند بروز و کشف و در ادامه، شکوفا شدن استعدادهای نهفته دانشآموزان باشد. هنگامی که در کلاس، فضای شور و هیجان و بحثهای گروهی به جهت استفاده از فناوریهای روز در تدریس به اوج خود میرسد، دانش آموزان میتوانند تواناییها و قابلیتهای خویش را که شاید خود از آن ها باخبر نبودند، بروز داده و با راهنماییهای معلم به پرورش آن ها اقدام نمایند.
۹٫ ایجاد روحیه پژوهش
هنگامی که معلم در زمان تدریس از اینترنت، پایگاههای اینترنتی مناسب و نیز نرم افزارهای آموزشی مفید استفاده میکند و در وقت تدریس نیز از مسائل علمی و تصاویر و مقالات روز دنیا بهره میبرد و جذابیتهای لازم را نیز به آن میافزاید، میتواند انگیزه لازم را برای تحقیق بیشتر در مورد مطلب تدریس شده به دانشآموز القا نماید؛ تنها به این شرط که تمام درس را به صورت آماده تحویل دانشآموز ندهد و مقداری از درس را نیز به عنوان تحقیق به عهده خود آنان قرار دهد. جذابیت این کار، باعث میشود که دانشآموزان از همان ابتدا از روحیه تحقیق و کاوش علمی برخوردار شوند.
۱۰٫ بازخورد سریع
یکی از مسائلی که در تدریس بسیار قابل توجه میباشد، این است که هم معلم و هم دانشآموز بازخورد عمل خویش را در کمترین زمان متوجه شوند. چند سالی است که طرح روش ارزشیابی به صورت توصیفی در مدارس ابتدایی اجرا می شود و یکی از مهمترین بحثهای آن، بحث ارائه بازخورد به دانشآموز است که این فناوری ها میتواند نقش بسزایی را در این امر داشته باشد. اگر دانش آموز و معلم بازخورد عمل و تدریس خود را به سرعت دریافت کنند، میتوانند برای برنامه های بعدی برنامهریزی دقیقتری را انجام دهند و در امر یادگیری ـ یاددهی پیشرفت قابل ملاحظه ای را داشته باشند.
۱۱٫ کاهش اضطراب
یکی دیگر از مزایای این فناوری ها در امر تعلیم و تربیت، کاهش اضطراب دانش آموزان و افزایش میزان علاقه مندی آنان به درس، مدرسه و علم میباشد. این فناوری ها به دلیل قابلیت هایی که در ایجاد انگیزه دارند، میتوانند عامل مؤثری در کاهش اضطراب در دانش آموزان به شمارآیند.
۱۲٫ آموزش های تربیتی و اخلاقی
از دیگر فواید استفاده از این فناوری ها در کلاس درس، می توان به آموزش مسائل تربیتی و اخلاقی به صورت عینی اشاره نمود. با بهره گرفتن از فیلم ها و بازی ها و نیز بررسی پایگاه های مفید و تربیتی، میتوان این نوع مسائل را به روش ساده، امّا مؤثر به دانش آموزان آموزش داد تا از این طریق، مطلب مورد نظر معلم به صورت تقریبا ً پایدار در ذهن دانش آموز قرار گیرد.
۱۳٫ آموزش احکام اسلامی و مسائل اعتقادی
یکی از مهم ترین مزایای این فناوری ها، آموزش احکام اسلامی به دانش آموزان از طریق نرم افزار و ویدئو پرژکتور میباشد که در یادگیری سریع این مسائل نقش بسزایی دارد؛ به عنوان مثال، استفاده از نرم افزار «نور احکام» که از تولیدات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی و شامل آموزش احکام به صورت چندرسانهای است، میتواند کمک شایانی به این امر نماید. مطلب دیگر اینکه ممکن است برخی دانشآموزان، خاصه در مقطع راهنمایی و دبیرستان، در مورد مسائل اعتقادی دچار شبهاتی باشند و آن را در کلاس مطرح نمایند؛ در صورتی که معلم در کلاس دسترسی به اینترنت داشته باشد، میتواند خیلی سریع و با بهره گرفتن از پایگاه های اینترنتی مراجع معظم تقلید یا پایگاه هایی که به همین منظور تأسیس شده اند، به این شبهات پاسخ مناسب بدهد.
۲-۳- ابزارهای فناوری در تعلیم و تربیت
پس از اینکه با مزایای این بحث آشنا شدیم، اینک به ابزارهایی که میتوان در امر ارتقای تعلیم و تربیت از آن ها استفاده نمود، اشاره میکنیم:
۱٫ تخته های الکترونیکی
تخته های الکترونیکی، یکی از فناوری هایی است که میتواند در امر تدریس کمک شایانی به بحث بازخورد سریع و نیز خود ارزیابی زود هنگام و به موقع نماید. هنگامی که دانش آموز از این تخته ها برای حل تمرین استفاده می کند، به سرعت بازخورد عمل خود را مشاهده میکند و در صورت اشتباه به رفع آن مبادرت میورزد. همچنین میتواند میزان توانایی خود و نیز میزان درک مطلب را ارزیابی نماید. جذابیت های این نوع تخته ها، در امر تدریس و کلاس داری کمک زیادی به معلم می کند.
۲٫ ویدئو پرژکتور