جهت جمع آوری اطلاعات لازم برای انجام این پژوهش از روش کتابخانه ای استفاده شده است. و از منابع زیر داد های لازم استخراج شده اند :
-
- مقالات خارجی و فارسی علمی پژوهشی منتشر شده در مجله های ISI و مجله های علمی پژوهشی.
-
- اطلاعات موجود در کتابخانه سازمان بورس اوراق بهادار و گزارش های مالی شرکت های فعال.
-
- اطلاعات موجود در سایت های اینترنتی[۱]
- مصاحبه و مراجعه به منابع علمی و استفاده از رسالههایی که در این زمینه کار شده است.
استفاده از بانک های اطلاعاتی تدبیر پرداز، دنا سهم و ره آورد نوین جهت استخراج داده های تحقیق.
۱-۱۱ روش تجزیه و تحلیل داده ها
برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیهها از تحلیل رگرسیون چند متغیره استفاده می شود بدان معنا که ابتدا اطلاعات مورد نیاز برای انجام آزمون محاسبه و سپس همبستگی بین متغییرها را با بهره گرفتن از ضریب همبستگی مورد بررسی قرار میدهیم. روش آماری مورد استفاده در این تحقیق روش داده هایپانل[۲] می باشد. برای آزمون فرضیات ابتدا با بهره گرفتن از آزمون F مقید، درستی ادغام داده ها مورد آزمون قرار گرفته و سپس بر اساس نتایج آزمون هاسمن[۳] نوع روش آزمون (اثرات ثابت یا اثرات تصادفی) تعیین گردیده و با توجه به نوع روش نسبت به برآورد مدل اقدام می شود. جهت بررسی معنی دار بودن کل مدل از آماره F و برای بررسی معنی دار بودن ضریب متغیرهای مستقل در هر مدل از آماره t استفاده شده و در سطح اطمینان ۹۵% نسبت به پذیرش یا رد فرضیهها تصمیم گیری می شود. برای بخش دوم فرضیه به دلیل اینکه متغیر وابسته به صورت دو وجهی(با سیاست تقسیم سود بالا و پایین) از رگرسیون لجستیک جهت آزمون فرضیهها استفاده می شود.
به این منظور پس از جمع آوری داده و مرتب کردن آن ها در Excel جهت آزمون فرضیهها از نرم افزار ۱۶ spssو stata استفاده خواهد شد.
۱-۱۲ تعریف مفاهیم و متغیر های پژوهش
۱-۱۲-۱ ساختار رقابت محصول:
محیطی که شرکت ها امروزه در آن فعالیت میکنند، در حال رشد و بسیار رقابتی است و شرکت ها برای ادامه ی حیات، مجبور به رقابت با عوامل متعدد در سطح ملی و بینالمللی و بسط فعالیت های خود از طریق سرمایه گذاری جدید هستند و برای ادامه حیات و سرمایه گذاری احتیاج به منابع مالی دارند. اما منابع مالی و استفاده ار آن ها باید به خوبی تعیین شود تا شرکت بتواند سودآور باشد و این وظیفه مدیر مالی است که منابع تامین مالی و نحوه استفاده از آن ها را تعیین کند. در ساختار انحصار چند جانبه بازار محصول و در موقعیت مطلوب سودآوری، شرکت ها به منظور از بین بردن انحصار و همچنین افزایش سودآوری خود، استراتژی حداکثر سازی تولید را پیاده کرده و بدین منظور، بدهیهای خودرا افزایش میدهند (برندر و لویس، ۱۹۸۶:۹۶۲).
این نظریه در موقعیت های نامساعد اقتصادی نیز کاربرد دارد که باعث می َشود شرکت ها تولید خود را متوقف کرده و سودآوری خود را کاهش دهند(پاندی ،۸۰:۲۰۰۴ ). می توان گفت که با توجه به بازار محصول و شرایط موجود در آن، تصمیمات تامین مالی شرکت ها تغییر میکند. با توجه به موارد پیش گفته در این پژوهش به بررسی تحلیلی رابطه بین ساختار رقابتی محصول و نقد شوندگی سهام پرداخته می شود.
۱-۱۲-۲سیاست تقسیم سود
سیاست تقسیم سود، یک جنبه مهم از مدیریت مالی است، به دلیل این که مدیران در قالب این سیاست، تصمیم می گیرند که از نتیجه کلی عملیات شرکت یعنی سود، چه مبلغی بین سهامداران توزیع و چه مبلغی به صورت سود سنواتی در شرکت نگهداری شود. بازده کلی سهامدار نیز از عوامل این تصمیم گیری یعنی سود سهم دریافتی وی و عایدی سرمایه ای (افزایش قیمت سهام طی دوره معین) ناشی می شود.
۱-۱۳ تشریح مطالب فصول آتی
در راه انجام هر تحقیق و یا هر فعالیتی، اطلاع داشتن از مسیر فعالیت و هدف از انجام آن ها از اهمیت خاصی جهت انجام صحیح آن ها و درک بهتر آن ها برخوردار میباشد. بنابرین در این قسمت که به عنوان قسمت پایینی فصل آغازین تحقیق میباشد، به تشریح مطالب آتی این تحقیق پرداخته می شود. فصل دوم تحقیق در دو بخش مجزا تدوین و ارائه می شود؛ بدین ترتیب که در بخش اول به بیان مبانی نظری تحقیق به صورت کامل پرداخته شده و در بخش دوم نیز به بررسی ادبیات تحقیق و بیان تحقیقات معتبر و عمده صورت گرفته در باب موضوع تحقیق در بازارهای خارجی و داخلی پرداخته خواهد شد. در این قسمت همچنین هدف از انجام این تحقیق و بررسی مقایسه ای نتایج حاصل از آن ها ارائه میشوند. در فصل سوم تحقیق حاضر نیز که به بررسی و تشریح متدلوژی یا روش شناسی تحقیق پرداخته می شود، به بیان و تشریح کامل روش تحقیق و آزمون فرضیات تحقیق و هدف از طراحی و آزمون آن ها، متغیرهای کلیدی تحقیق و تعریف و نحوه محاسبه آن ها و همچنین علل انتخاب شیوه های خاص محاسبه آن ها، نحوه گردآوری داده های مورد نیاز تحقیق، جامعه آماری و نحوه انتخاب نمونه آماری تحقیق، قلمرو زمانی و روش های آماری آزمون فرضیات تحقیق به تفضیل بحث و تشریح خواهند شد. فصل چهارم تحقیق به تجزیه و تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیات تحقیق اختصاص دارد. بنابرین در این فصل به تجزیه و تحلیل داده ای گردآوری شده و آزمون فرضیات تحقیق با بهره گرفتن از روش های آماری و نرم افزارهای آماری و ارائه نتایج حاصل از آن ها پرداخته می شود. و همچنین تفصیل و تحلیل نتایج حاصله نیز به صورت مفصل و کامل در فصل پنجم ارائه می شود. علاوه بر این، در فصل پنجم به بیان نتیجه گیری کلی حاصل از تحقیق و محدودیت ها و پیشنهادهای تحقیق پرداخته می شود. در آخر نیز منابع و ماخذ و مورد استفاده در تحقیق و همچنین ضمائم مربوط به تحقیق ارائه خواهد شد.
۱-۱۴ خلاصه فصل
در فصل اول ابتدا به بیان موضوع،کلیات تحقیق و معرفی موضوع پرداخته شده است.در ادامه تحقیق به بیان اهمیت، اهداف تحقیق و به صورت خلاصه به بیان چهارچوب نظری و تعاریف متغیر های تحقیق پرداخته شد.
فصل دوم:
مبانی نظری
و پیشینه تحقیق
۲-۱ مقدمه
چارچوب نظری[۴] مبنایی است که فرد پژوهشگر بر اساس آن درباره روابط بین عواملی که در ایجاد مسئله مهم تشخیص داده شده اند نظریه پردازی میکنند. این نظریه میتواند ضرورتاً سخن پژوهشگر نباشد و گاهی به طور منطقی از نتایج پژوهش های قبلی پیرامون مسئله نشأت گیرد. ترکیب باور های منطقی فرد پژوهشگر و تحقیقات مرتبط منتشر شده با مسئله پژوهش در ایجاد مبنایی برای بررسی موضوع پژوهش نقش محوری دارد. به طور کلی چارچوب نظری پایهای است که تمام پژوهش بر روی آن تکیه میکند.
در این فصل ابتدا به بحث و بررسی در مورد مبانی نظری پژوهش پرداخته می شود و سپس پیشینه پژوهش ارائه گردیده و رابطه بین متغیرها نیز ارائه می شود.
۲-۲ ساختار رقابتی بازار محصول
۲-۲-۱ تعریف ساختار رقابتی بازار محصول