عکس قضیه فوق نیزصادق است یعنی با کاهش میزان آموزش به شهروندان هزینه های دولت در زمینه هایی مذکور افزایش مییابد. گرچه این افزایش هزینه و یاخسارت ها دقیقاً قابل برآورد نیست اما با اخراج هر کودک امکان بزهکار شدن و احتمال معتاد شدن اوراافزایش داده ایم. اگر چه آمار دقیقی از آسیب های اجتماعی این چنینی وجود ندارد اما درگفتگوهای روزمره مردم از ارتباط ترک تحصیل ، اعتیاد بزهکاری کودکان صحبت می شود که وقتی درست اندیشه شود می توان احتمال آن را در نظر گرفت . به غیر از آن ، یک فرد کم سواد در دنیای امروز قادر نیست به درستی خود را با شرایط جامعه سازگار نماید و همین کم آگاهی ، هم برای خود فرد و هم برای جامعه عواقبی به همراه خواهد داشت، مسئله بهداشت، مسئله تصادفات، آلودگی ها و افزایش بی رویه جمعیت و تربیت نادرست فرزندان مسایل مهمی است که افراد کم سواد قاعدتاً بیشتر درگیر آن هستند . البته باز تولید این آسیب ها خود مسئله جدی تری است . بر رفتار چه این که یک فرد بزه کار آیا فرزندان سالمی تربیت خواهد کرد ؟ یک معتاد چه طور ؟او جدای از این که برفتار دیگران اثر میگذارد و موجب گسترش رفتار ناهنجار می شود بر شخصیت کودکان خود نیز اثر مخربی بر جای می نهد.در عین حال خسارت های روحی و روانی ناشی از مردودی و تکرار پایه قابل احصاء نیست.لذا اگر در کنار خسارت های فوق در نظر گرفته شود،رقم خسارت بسیار عظیم خواهد بود و اصولاً این خسارت در کیفیت سرمایه انسانی یک کشور است که شاید با آمار و ارقام به راحتی قابل برآورد نباشد.بعید است تا به حال مدل ریاضی برای برآورد این خسارت ها تدوین شده باشد!اما با یک حساب سرانگشتی جمع خسارت های مستقیم و غیر مستقیم افت تحصیلی،بسیار هشدار دهنده خواهد شد،لذا چاره جویی سیاست گذاران کلان جامع را طلب می کند.تا تمامی افراد واجب التعلیم از حق خود یعنی آموزش دوره عمومی بهره مند گردند، و نظام آموزشی باید قادر باشد در طول این دوره نسبتاً بلند شهروندانی با صلاحیت تحویل جامعه دهد(فرجادی،۱۳۸۱).
۲-۲۴ نحوه برخورد باعملکرد تحصیلی دانش آموزان
۱- موفقیت تحصیلی اورا بهانه ای برای محبت کردن قرارندهید و همین طور عدم موفقیت و قصوردر امر تحصیل را بهانه ای برای کاهش محبت خود نسبت به او قرارندهید.دانش آموز باید جدای از رفتارش مورد محبت وعشق شما قرار بگیرد.بنابرین در مقابل شکست های تحصیلی او فقط عوامل مؤثر راشناسایی کنید.
۲- عملکرد تحصیلی دانش آموزان را با هیچ کس مقایسه نکنید.
۳- احساس خود را نسبت به موفقیت های او هر چند که اندک باشد بسیار واضح و شفاف اعلام کنید.
۴- انتظارات خود را خیلی دقیق و شفاف با توجه به توانایی و استعداد و علاقه های دانش آموزان بیان کنید.به عبارتی اول برای خود معلوم کنید، سپس با دانش آموزان در میان بگذارید و در هر مورد که دانش آموزان اعلام آمادگی و توانمندی کرد، آن را جمع بندی کرده و در یک دفترچه یادداشت کنید و سپس هر نوع امکاناتی که لازم است برای کمک کردن به دانش آموزان که بتواند آن انتظارات را برآورده کند ، فراهم نمایید و سپس دانش آموزان خودرا تشویق کنیدک همه توان خود را به کار ببرند و به شوق و تلاش او پاداش بدهید،اما نتیجه عملکردش را بگذارید خودش ارزیابی کند،اگر در ارزیابی اش خود را ناموفق ارزیابی کرد، او را همراهی کنید تا بار دیگرشروع کردن را تجربه کند (رستم خانی ،۱۳۸۷) .
۲-۲۴-۱ عوامل روحی و روانی افت تحصیلی
افت تحصیلی یک کودک موجب بهبود وضعیت پیشرفت تحصیلی وی نمی شود و از این نظر تا حدود زیادی بی فایده است اما در عوض عوارضی برای کودک به دنبال دارد که قابل توجه است. یکی از عوارض جبران ناپذیر مردودی بر روی شخصیت کودکان، کاهش عزت نفس و خود پنداره مثبت است ، امروزه نقش خود پنداری مثبت در موفقیت انسانها مورد تأکید صاحب نظران و پژوهشگران تربیتی است آنان بعد از خانه، مدرسه را مهمترین نیروی شکل دهنده خود پنداری می دانند موستکاس معتقد است که ما همه اشتباه میکنیم. مرتکب خطا شدن و پایین آوردن اعتبار و حیثیت یک کودک و در عین حال آگاه بودن از این که شخصیت کودک بیمار می شود بسیار جدی تر از آن است که کودک کلماتی را به هنگام قرائت جا بیندازد!! (منادی، ۱۳۸۲)
کاهش اعتمادبه نفس کودک که حاصل این شکست هاست،بزرگترین عامل تعیین کننده روند آتی زندگی وی،خاصه زندگی تحصیلی اوست.این شکست ها نگرش ها و اعتقادات وی را نسبت به مدرسه،معلم و دانش منفی میسازد،به گونه ای که به مرور از علم و مدرسه روی گردان می شود.تا جایی که به انتهای خط میرسد وبالاخره ترک تحصیل میکند.” شکست های متوالی و در انجام خواست های مدرسه ظاهراًًهسته مرکزی بسیاری از مشکلات روانی را تشکیل میدهد”(خلخالی، ۱۳۸۱).
۲-۲۵ پیشینهً عملی تحقیق
۲-۲۵-۱ تحقیقات انجام شده در داخل کشور
صنف ،(۱۳۷۰)در پژوهشی که درباره چگونگی انجام تکالیف درسی خانگی در نمونه ای از دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی دبستان در شهر تهران انجام داد ، به نتایج زیر دست یافت .
الف)رابطه مستقیم بین سطح دقت و مراقبت دانش آموز و خانواده او در انجام تکالیف درسی از یک سو و نمره های درسی از طرف دیگر وجود دارد.
ب)رابطه مستقیم میان ویژگی های خانوادگی خصوصاًً سطح تحصیلات و اشتغال پدرومادرو تعداد فرزندان از یک سو و امکاناتی که برای انجام تکالیف درسی در منزل فراهم می شود،وجوددارد.
ج) رابطه مستقیم میان ویژگی های خانوادگی با کارایی بهره دهی تمرین های درسی درمنزل وجود دارد .
پور حسین (۱۳۷۵)در تحقیقی کهدر مورد تأثیرتکلیف شب در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان مقطع چهارم ابتدایی شهرستان دزفول در درس املاء فارسی انجام داد، به نتایج زیر دست یافت .
الف) توصیه می شود که به دانش آموزان تکالیف درسی داده شود .
ب ) توصیه می شود که در تعیین میزان انجام تکالیف درسی به دلیل این که در نحوهً انجام آن تفاوت معنی داری مشاهده نشده ، به دانش آموزان نقش بیشتری داده شود و نظر آن ها درتعیین میزان و نحوه انجام این تکالیف خواسته شود .
آبکار،(۱۳۷۷)در تحقیقی که در مورد تأثیر تکلیف شب در عملکرد تحصیلی دانش آموزان مقطع پنجم ابتدایی در شهرستان جهرم انجام داد،به نتایج زیر دست یافت .
الف) به دانش آموزان تکالیف تمرینی داده شود و آن رامستقل حل بکنند.
ب)به دانش آموزان با توجه به تفاوت های فردی که دارند، تکلیف ارائه شود .
ج) به دانش آموزان تکالیفی ارائه شود که به آن ها انگیزه برای ادامهً کار را بدهد.