در حوزه ورزش کشور نیز با مطرح شدن خصوصی سازی در برنامه اول توسعه، واگذاری ورزش و امور تصدی گری آن در برنامه سوم توسعه در دستور کار دولت قرار گرفت. با این وجود، به نظر میرسد موضوع خصوصی سازی در ورزش کشور با مشکلاتی مواجه باشد(صداقتی و همکاران، ۱۳۸۹). در این خصوص عنوان شده است که سهم ورزش در اقتصاد ملی، رابطه مستقیم با میزان سرمایه گذاری در ورزش دارد که در حال حاضر با توجه به محدودیت ها و تنگناهایی که بخش خصوصی برای مشارکت در توسعه ورزش کشور دارد، در مقایسه با کشورهای توسعه یافته بسیار پایین است( طرح جامع،۱۳۸۲). طی یکی از راه های سرمایه گذاری، ورود بخش خصوصی یا خصوصی سازی است. خصوصی سازی در دهه های اخیر به سوی جبهه اول اندیشه اقتصادی و سیاسی و به عنوان راهکاری قابل قبول برای افزایش تولید و دستیابی به رشد اقتصادی در کشورهای کمتر توسعه یافته حرکت کردهاست. بسیاری از دولت ها نیز برای رهایی از بار سنگین این خدمات به اقدامات خصوصی سازی روی آورده اند(رضوی، ۱۳۸۴). بر این اساس، عقیده بر این است که خصوصی سازی و درآمدزایی هدفمند و هوشمند یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای رشد و توسعه اقتصادی هر کشور است و باید سرلوحه برنامه های توسعه آن قرار گیرد(یوسفی بهرام،۱۳۸۴).
به طور کلی می توان عنوان کرد امروزه ورزش حرفه ای و صنعت پیشرفته ورزش بدون درآمدزایی ورزش قادر به حیات نمی باشد. در کشور ما متاسفانه ورزش متکی به درآمد های دولتی میباشد، و همین امر به توسعه ورزش در کشورمان آسیب جدی وارد کردهاست، لذا با توجه به نتایج مطالعات قبلی و چالشهای موجود این پژوهش قصد دارد که با بررسی منابع جدید درآمدزایی در استان مرکزی این موضوع را بررسی و به سوالات زیر پاسخ دهد؛ منابع سرمایه گذاری و درآمدی در ورزش استان مرکزی کدام است؟ نحوه و روش بازاریابی ورزشی در استان مرکزی چگونه میباشد؟ علل حضور حامیان ورزشی از رویدادها و مسابقات ورزشی چه میباشد؟ عوامل تاثیر گذار بر رشد صنعت ورزش استان مرکزی چه میباشد؟ عوامل کاهش در آمد حاصل از تماشاگران در رویداد های ورزشی استان مرکزی چه میباشد؟ آیا درآمدزایی ورزشی بر سطح کمی و کیفی ورزش استان مرکزی تاثیری داشته است؟
۳-۱ بیان ضرورت تحقیق
یافته های پژوهشی حاکی از آن است که ورود بخش خصوصی برای سرمایه گذاری و مشارکت در ورزش دارای مزایای بسیاری است. با این وجود، در تحقیق رضوی (۱۳۸۵) آمده است که میزان سرمایه گذاری دولت در بخش ورزش، با رشد جمعیت و متقاضیان ورزش متناسب نیست و چنانچه این روند در آینده نیز ادامه یابد، میزان کمبودها بیشتر آشکار می شود. برطرف کردن این مشکلات با میزان سرمایه گذاری دولتی میسر نیست. برای حل چنین مشکلی در بسیاری از کشورها بخش های خصوصی وارد عمل شده اند و باعث ایجاد مزایایی بسیار از جمله رشد اقتصادی شده اند.
در این رابطه، عقیده بر این است که انتقال مالکیت و کنترل شرکت به بخش خصوصی معمولا موجب افزایش و بهبود کارایی و بهره وری بنگاه های اقتصادی در سطح خرد می شود(رضوی، ۱۳۸۵). در همین رابطه، نتایج تحقیق سلیمانی و همکاران(۱۳۹۰) نشان داد که بین اجرای برنامه خصوصی سازی و توسعه ورزش های همگانی رابطه معنی داری وجود دارد. بنابرین، خصوصی سازی در ورزش در راستای سیاست های برنامه های پنج ساله دولت، اگر به درستی صورت پذیرد میتواند ظرفیت ها و قابلیت های حوزه ورزش را افزایش داده و باعث تحول و بهره وری بهتر آن را فراهم سازد. در این خصوص، نتایج تحقیق هودا(۲۰۰۱) حاکی از آن است که اصل انتظار سود حاصل از سرمایه گذاری، مهمترین عامل جذب سرمایه گذاری مالی در ورزش است و حامیان مالی اگر مطمئن شوند که بیش از سایر گزینه ها سود خواهند برد آنگاه در ورزش سرمایه گذاری میکنند(هودا، ۲۰۰۱).
استان مرکزی یکی از قطب های صنعتی کشور محسوب می شود و دارای معادن مختلف نیز میباشد. اساس اقتصاد این استان را به ترتیب بخش های خدمات، صنعت و کشاورزی تشکیل میدهد(پارک علم و ، ۱۳۹۰)؛ که احتمالا بخش عمده ای از آن ها در حوزه کاری بخش خصوصی قرار دارد، ولی به نظر میرسد با وجود ظرفیت های مناسب در حوزه های ورزش همگانی، قهرمانی و حرفه ای، شرایط و بسترهای لازم برای ورود بخش خصوصی در ورزش این استان و درآمدزایی مساعد نباشد. بنابرین، ضروری دارد مشکلات فراروی سرمایه گذاری و درآمدزایی در ورزش استان مرکزی شناسایی تا راهکارهای حل آن ها بتواند به توسعه سطح کمی و کیفی ورزش استان مرکزی کمک نماید.
۱-۴ مدل مفهومی پژوهش
بازاریابی ورزش
صنعت ورزش
اسپانسرها
توسعه منابع مالی
درآمد حاصل از تماشاگران
حق پخش تلویزیونی
خرید و فروش
تبلیغات
منبع مدل مفهومی تحقیق: طرح جامع ورزش کشور، سازمان تربیت بدنی کشور، (۱۳۸۲)
۱-۵ اهداف تحقیق
هدف کلی: بررسی تاثیر منابع مالی و بازاریابی ورزشی بر توسعه ورزش استان مرکزی
اهداف فرعی:
۱- شناسایی منابع سرمایه گذاری و درآمدی در ورزش استان مرکزی.
۲- بررسی نحوه بازاریابی ورزشی در استان مرکزی.
۳- شناسایی علل حضور حامیان ورزشی از رویدادها و مسابقات ورزشی
۴- شناسایی موارد رشد صنعت ورزش استان مرکزی
۵- شناسایی عوامل کاهش در آمد حاصل از تماشاگران در رویداد های ورزشی استان مرکزی
۶- بررسی تاثیر درآمدزایی ورزش بر سطح کمی و کیفی ورزش استان.
۶-۱ سوالات تحقیق
۱- منابع سرمایه گذاری و درآمدی در ورزش استان مرکزی چیست ؟
۲- نحوه و روش بازاریابی ورزشی در استان مرکزی چگونه میباشد؟
۳- علل حضور حامیان ورزشی از رویدادها و مسابقات ورزشی چه میباشد؟
۴- عوامل تاثیر گذار بر رشد صنعت ورزش استان مرکزی چه میباشد؟
۵- عوامل کاهش در آمد حاصل از تماشاگران در رویداد های ورزشی استان مرکزی چه میباشد؟
۶- آیا درآمدزایی ورزشی بر سطح کمی و کیفی ورزش استان مرکزی تاثیری داشته است؟
۱-۷ فرضیه های تحقیق
فرضیه اصلی:
منابع مالی و بازاریابی ورزشی بر توسعه ورزش استان مرکزی تاثیر دارد.