بنابرین پژوهش حاضر از نظر طبقه بندی بر مبنای هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است. هدف تحقیق کاربردی، توسعه دانش کاربردی در یک زمینه خاص است. هم چنین تحقیق حاضر، از نظر روش و ماهیت از نوع تحقیق توصیفی ـ همبستگی است. در این تحقیق هدف، تعیین میزان رابطه متغیرهاست. برای این منظور بر حسب مقیاسهای اندازه گیری متغیرها، شاخص های مناسبی اختیار می شود. تحقیق حاضر از نوع پس رویدادی(با بهره گرفتن از اطلاعات گذشته) بوده و از لحاظ هدف کاربردی است. به منظور گردآوری ادبیات تحقیق از روش کتابخانهای استفاده شده است. روش این تحقیق از نوع توصیفی و همبستگی مبتنی بر داده های ترکیبی است و برای بررسی میان متغیرهای مستقل و وابسته آن از روش آماری رگرسیون چند متغیره استفاده می شود.
از بعد فرایند، یک تحقیق کمّی، تحقیقی است که با یک نگرش عینی به جمع آوری و تحلیل داده های کمّی می پردازد. در تحقیقاتی که به روش همبستگی انجام میشوند، هدف اصلی، مشخص کردن رابطه بین متغیرهای کمّی است و اگر این رابطه وجود دارد تا چه اندازه میباشد. در این تحقیق از دو دسته آزمون برای اثبات فرضیهها استفاده می شود: ۱-توصیفی ۲-استنباطی
توصیفی
از آماره های میانگین و انحراف معیار برای مقایسه ضریب تغییرات متغیر ها نسبت به یکدیگر استفاده میکنیم. تحقیق توصیفی، آنچه را که هست توصیف و تفسیر میکند و به شرایط یا روابط موجود، عقاید متداول، فرآیندهای جاری، آثارمشهود یا روندهای درحال گسترش توجه دارد. توجه آن در درجه اول به زمان حال است، هرچند غالباً رویدادها وآثارگذشته را نیزکه به شرایط موجود مربوط میشوند مورد بررسی قرارمی دهد (جان بست٬ ۱۳۷۱).
استنباطی
از آزمون رگرسیون چند متغیره به منظور بررسی ارتباط یا عدم ارتباط متغیرها با یکدیگر و ضریب تعیین برای توصیف تغییرات متغیرهای تحقیق نسبت به یکدیگر استفاده میکنیم. آزمون دوربین واتسون برای بررسی خود همبستگی داده ها، از آزمون F برای بررسی رابطه رگرسیون و از آزمون T برای بررسی معنی دار بودن ضرایب به دست آمده استفاده میکنیم تا معلوم شود که آیا رابطه بین متغیرها معنی دار است.
این تحقیق مبتنی بر اطلاعات واقعی موجود در بازار سهام است که با انجام روش های آماری برای تأیید یا رد فرضیهها استفاده خواهند شد.
بخش تئوری موضوع اختصاص به مطالعات کتابخانه ای و مطالعات کاربردی گذشته دارد. در این تحقیق بر آن هستیم تا نمونه مناسبی از شرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران را انتخاب کرده و آزمونهای آماری لازم را برای رد یا قبول فرضیه های پژوهش در مورد آن ها به عمل آوریم. تجزیه و تحلیل و پردازش داده ها با بهرهگیری از روش های معمول اقتصاد سنجی و مدل های رگرسیونی صورت میگیرد. بدین منظور با بهره گرفتن از نرم افزار۶ EVIEWS داده های ترکیبی در … شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در فاصله زمانی ۱۳۸۸ – ۱۳۹۲ مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد..
۳ ـ ۳ جامعه مطالعاتی و نمونه آماری
تحقیق علمی با هدف شناخت یک پدیده در یک جامعه آماری انجام می شود. به این دلیل موضوع تحقیق ممکن است متوجه صفات و ویژگیها، کارکردها و متغیرهای آن باشد یا این که روابط بین متغیرها، صفات، کنش و واکنش و عوامل تأثیرگذار در جامعه را مورد مطالعه قرار دهد. مجموعه واحدهایی که حداقل در یک صفت مشترک باشند یک جامعه آماری را مشخص میسازند (خاکی، ۱۳۸۲).
جامعه مطالعاتی پژوهش حاضر در برگیرنده شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ میباشد.روش نمونه گیری در این تحقیق به صورت حذف سیستماتیک میباشد. یعنی ابتدا لیستی از کلیه شرکتها در بورس اوراق بهادار تهران تهیه می شود و سپس شرکتهایی که شرایط نمونه مورد نظر در تحقیق حاضر را نداشته باشند حذف میشوند و بقیه شرکتها با در نظر گرفتن ویژگیهای زیر به عنوان نمونه انتخاب میشوند:
-
- شرکت های نمونه توقف معاملاتی بیش از ۶ ماه طی دوره زمانی تحقیق نداشته باشند.
-
- سال مالی آن ها منتهی به پایان اسفند ماه هر سال باشد.
-
- اطلاعات مربوط به داده های صورتهای مالی از ابتدای سال مالی ۸۸ لغایت ۹۲ در دسترس باشند.
-
- عدم تغییر دوره مالی طی قلمرو زمانی تحقیق داشته باشند.
-
- شرکت های عضو صنایع سرمایه گذاری، بانکها، هلدینگ، بیمه، نهادهای پولی و واسطه گرمالی نباشند.
- شرکتهای نمونه جزو شرکتهای تلفیقی نباشند.
در نهایت با توجه به معیارهای فوق تعداد ۸۷ شرکت به عنوان نمونه مطالعاتی تحقیق انتخاب شد که لیست آنها در پیوست شماره ی ۱ ارائه گردیده است.
(جدول۳-۱) حذف سیستماتیک شرکتها
شرح
تعداد
تعداد
اعضای جامعه آماری
۴۲۴
شرکتهایی که وقفه معاملاتی بیش از ۶ ماه داشته اند.
۸۴
شرکتهایی که پایان سال مالی آن ها ۲۹ اسفند نمی باشد.
۱۰۴
شرکتهایی که دارای فعالیت سرمایهگذاری میباشند، بانک ها، بیمه ها و واسطه های مالی.
۲۲
در طول دوره تحقیق تغییر سال مالی نداده باشند.
۱۶
شرکت هایی که تا پایان سال ۹۲ در بورس حضور داشته باشند.
۵۸
شرکت هایی که اطلاعات مالی مورد نیاز آنان برای انجام این پژوهش به طورکامل ارائه نگردیده است.
۱۰
کل شرکتهای حذف شده از جامعه آماری
شرکتهای مورد استفاده در تشکیل نمونه پژوهش
۲۹۴
۱۳۰
۳-۴ مدل تحقیق و شیوه اندازه گیری متغیرها
مدل پژوهش حاضر به صورت زیر ارائه میگردد. در مدل ارائه شده تمام متغیرها به صورت سالانه محاسبه میگردد :
CGD=α+βCapital Intensity+βSize of Firm+ +βLeverage+βProfitability +βLiquidity+βSize of Audit+ε
متغیرهای مدل به شرح زیر اندازه گیری میشوند:
CGD= افشای حاکمیت شرکتی رانشان میدهد.
Capital intensity= نشان دهنده ی شدت سرمایه است که از تقسیم دارایی ثابت کل بر فروش کل به دست میآید.
Size of firm= نشان دهنده ی اندازه وسایز شرکت است.
Leverage= نشان دهنده ی اهرم مالی شرکت است.
Profitability= نشان دهنده ی سودآوری شرکت است.
Liquidity= نشان دهنده ی نقدینگی شرکت است.
Size of Audit= نشان دهنده ی سایز حسابرسی است.
۳-۴-۱ متغیر وابسته
حاکمیت شرکتی:
به سیستمی که شرکتها با آن هدایت وکنترل میشوند وبه فرایند نظارت وکنترل برای تضمین عملکرد مدیر شرکت مطابق با منافع سهامداران میگویند.برای محاسبه حاکمیت شرکتی از ۲شاخص استفاده میکنیم که٬عبارتند از:
۱-تعداد اعضای هیات مدیره.
۲-نسبت اعضای غیرموظف هیات مدیره به کل اعضای هیات مدیره.
۳-۴-۲ متغیر مستقل
شدت سرمایه:
به اندازه گیری بهره وری یک شرکت در به کارگیری از دارایی خود را میگویند.