نخستین مجله اقتصادی کشور در سال ۱۳۱۳ انتشار یافت، که اولین نشریه آماری، اقتصادی و مالی در ایران بود. که به تهیه شاخص قیمتها، شاخص عمده فروشی و تحول وقایع اقتصادی مبادرت و توانست گام مؤثری برای تهیه زمینه مطالعات اقتصادی در کشور را فراهم آورد. این نشریه به همت دکتر لوتس گیلهامر[۲۹] اولین رئیس اداره بررسیهای اقتصادی و احصائیه (آمار) بانک منتشر شد.
بانک کشاورزی تفکیک بانک فلاحتی از بانک: در قانون اجازه تأسیس بانک مقرر شده بود چنانچه دامنه معاملات شعبه فلاحتی بانک، توسعه یابد به بانک مستقلی تبدیل گردد. در تاریخ ۲۵ تیر ماه ۱۳۱۲ شعبه فلاحتی بانک ملی ایران تفکیک و به بانک مستقلی نام بانک کشاورزی تبدیل شد .
بانک مرکزی: تا قبل از سال ۱۳۳۸ بانک ملی ایران وظایف بانک مرکزی مانند حق انحصاری انتشار اسکناس و تنظیم جریان پول کشور را بعهده داشت. در سال ۱۳۳۸ لایحه اساسنامه بانکی و پولی ایران به تصویب مجلس رسید، و از هجدهم مرداد ۱۳۳۹ وظایف بانک مرکزی از بانک ملی منتزع، و با سرمایه ۶/۳ میلیارد ریال فعالیت خود را آغاز نمود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار حاکمیت جمهوری اسلامی، تغییر سیستم بانکداری و حذف ربا و ایجاد بانک بر مبنای تعالیم و احکام اسلامی مورد توجه قرار گرفت. که پس از تصویب لایحه قانونی عملیات بانکی بدون ربا در سال ۱۳۶۲ و ابلاغ آن به بانکها، دستورالعملها و آئین نامههای اجرایی تهیه و از اول فروردین ماه ۱۳۶۳ این قانون در بانک ملی ایران مورد اجرا گذاشته شد .
۲-۳-۲- وضعیت شعب بانک ملی
در حال حاضر بیش از ۳۳۳۰ شعبه فعال در داخل، ۱۳ شعبه فعال و ۴ سابسیدری در خارج کشور و ۱۸۰ باجه مشغول بکارند، که باعث شده این بانک یکی از قویترین مؤسسات مالی چه در ایران حتی در دنیا باشد.
جدول (۲-۱) وضعیت شعب بانک ملی تا سال ۱۳۹۳
۲-۳-۳- وضعیت کارکنان بانک ملی
بانک ملی ایران در حال حاضر با بالغ بر ۴۰ هزار کارمند فعال، آماده خدمت رسانی به ملتی است که با همت خود پایه های تشکیل این بانک را استوار نمودند.
جدول (۲-۲) وضعیت کارکنان بانک ملی تا سال ۱۳۹۳
وضعیت خدمت
خانم
آقا
جمع
شاغل
۲۶۳/۳
۰۴۲/۳۶
۳۰۵/۳۹
حالت اشتغال ۱۰۵ ازکارافتاده
۰
۴۶۰
۴۶۰
شهید (شاغل: ۹، بازنشسته:۵۰)
۲
۵۷
۵۹
بازنشسته پیش از موعد
۶۱۶
۴۰۲/۳
۰۱۸/۴
سایر بازنشستگان
۶۱۸/۱
۵۰۵/۱۴
۱۲۳/۱۶
فوتی(وظیفه بگیر:۷۵۳۶)
۶۷
۱۴۶/۵
۲۱۳/۵
جمع
۵۶۶/۵
۶۱۲/۵۹
۱۷۸/۶۵
۲-۴- جمع بندی
در ادبیات بهرهوری، عمده عوامل اثرگذار بر بهرهوری را تجربه، آموزش، تحصیلات و مشارکت میداند. در مطالعات انجام شده نیز چه در سطح داخلی و چه در سطح خارجی، عواملی مؤثر بر بهرهوری در سازمانها و دستگاهها را آموزش، کنترل، رهبری، عوامل فرهنگی، امکانات رفاهی و غیره برشمردند. در مطالعهایی که در بانک سامان توسط طالقانی و همکاران انجام شده، عوامل مؤثر بر بهرهوری را نیازهای اساسی، مشارکت در تصمیمگیری و سبک رهبری مشارکتی دانسته و لذا در این پژوهش نیز عوامل اثرگذار بر بهرهوری نیروی انسانی در بانک ملی را سه عامل نیازهای اساسی، مشارکت در تصمیمگیری و سبک رهبری مشارکتی برشمردند.
فصل سوم
روش پژوهش
۳- مقدمه
هدف از انجام هر نوع تحقیق و پژوهش علمی کشف یک واقعیت است. و واقعیت بر مبنای کاوش و کشف روابط منطقی مربوط به ویژگیهای اجزای موضوع، قرار دارد.
منظور از یک پژوهش علمی، متابعت از رویههای منظم و منطقی است، که در جریان استفاده از روشها و ابزارهای علمی و مرتبط ساختن عوامل موضوع پژوهش باید رعایت گردد.
شناختی که به وسیله تحقیق نسبت به محیط ایجاد میشود، در واقع شناختی است، که متکی به مشاهده و تجربه انسانی است، که وقتی صحت آن مورد آزمون واقع شود، میتواند به تحقیقی مقرون به واقعیت تبدیل گردد، که به آن دانش یا علم انسانی گویند. شناخت یا معرفت نسبت به محیط و مخصوصاً در رشتههای علوم انسانی، هر کدام با روش خاص خود انجام میگیرد، که به آن متدولوژی یا روش شناسی تعبیر میگردد.
یک محقق پس از انتخاب موضوع، باید به دنبال تعیین روش تحقیق باشد. انتخاب روش تحقیق به هدفها و ماهیت موضوع پژوهش و امکانات اجرایی آن بستگی دارد، بنابرین هنگامی میتوان در مورد روش بررسی و انجام یک تحقیق تصمیم گرفت، که ماهیت، موضوع و اهداف آن مشخص باشد. به عبارت دیگر، هدف از انتخاب روش تحقیق آن است که محقق مشخص نماید چه شیوه و روشی را آغاز کند، تا او را هر چه دقیقتر، آسانتر و سریعتر در دستیابی به پاسخ یا پاسخهایی که برای پرسش تحقیق در نظر گرفته شده، یاری نماید.
در ادامه این فصل روش تحقیق توضیح داده میشود و در این راستا روشهای نتیجه گیری و آزمون اطلاعات پرسشنامه تشریح میگردد. البته قبل از آن روشهای فاصله کردن و علت انتخاب لیکرت، و در نهایت با بهره گرفتن از آمار استنباطی به کار رفته، معادلات ساختاری به عنوان روش مورد استفاده در این پژوهش، مورد بررسی قرار میگیرد.
۳-۱- روش تحقیق
این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی – همبستگی است. و در جریان آن، برای بررسی فرضیهها از روش مطالعات میدانی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. و بر اساس داده های حاصل از مطالعات میدانی، فرضیههای پژوهش در معرض آزمون قرار خواهد گرفت. در مدل این تحقیق، بهرهوری متغییر وابسته و نیاز اساسی، مشارکت و رهبری مشارکتی به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته میشوند.
در ابتدا ادبیات موضوع جمع آوری شده و سپس حجم نمونه بر اساس جامعه آماری، تعیین شده است. همزمان، پرسشنامه مورد نیاز طراحی شده و سپس بعد از پاسخگویی پرسشنامه از سوی نمونه آماری، داده های تحقیق با بهره گرفتن از نرمافزار SPSS به لحاظ همبستگی، رگرسیون و تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
۳-۲- روش جمع آوری داده ها
این تحقیق از نظر جمع آوری داده ها از نوع توصیفی پیمایشی است. و روش گردآوری مطالب قسمتی به صورت کتابخانهای و میدانی میباشد. مباحث تئوری در این پایان نامه به صورت کتابخانهای جمع آوری شده و مبحث تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس اطلاعاتی که از روش میدانی به صورت پرسشنامه استخراج شده است، تکمیل گردید.
۳-۳- پرسشنامه
پرسشنامه یک طرح پژوهشی، مقاله یا پایاننامه، میتواند به دو صورت باشد. نوع اول پرسش نامه استاندارد است، به این معنا که این نوع پرسشنامه قبلا توسط پژوهشگران و یا صاحبنظران مورد استفاده قرار گرفته است، و پایایی و روایی آن مورد تأیید قرار گرفته است. نوع دوم از پرسشنامهها پرسش نامه محقق ساخته است، که در آن خود محقق اقدام به طراحی سوالات پرسشنامه برای اولین بار می کند.