اعتبار به روش بازآزمایی:
برای سنجش قابلیت اعتماد مقیاس TAI ، این آزمون مجدداً پس از چهار هفته تا شش هفته به ۹۱ نفر آزمودنی پسر و ۹۰ نفر آزمودنی دختر که در مرحله اول شرکت داشتند ، داده شد . میانگین و انحراف معیار کل آزمودنی ها، آزمودنی ها ی دختر و پسر در مقیاس TAI در بازیابی به ترتیب جدول شماره (۱) میباشد:
گروه ها
s
x
r
کل
۲۶/۱۷
۲۴/۳۴
۷۷/۰
دختر
۸/۱۵
۲۸/۳۲
۸۸/۰
پسر
۲/۳۶
۴۴/۱۹
۶۷/۰
جدول(۱) نتایج پایایی به شیوه ی بازآزمایی
روایی:
برای ارزیابی رواییمقیاس به طور همزمان پرسشنامه اضطراب (نجاری و همکاران ،۱۳۷۵) و مقیاس عزت نفس (کوپر اسمیت، ۱۹۶۷ ) به دانش آموزان نمونه پژوهش جهت اعتبار یابی داده شد.
ضریب همبستگی بین نمره های کل آزمودنی ها در مقیاس اضطراب عمومی با مقیاسTAI برای کل آزمودنی ها ، دختران و پسران به ترتیب۶۷/۰=r ،۷۲/۰=r ، ۷۳/۰=r ، (۰۰۱/۰p=) است.
همچنین ضریب همبستگی بین نمره های کل آزمودنی ها در مقیاس عزت نفس با TAI برای کل آزمودنی ها ، دختران و پسران به ترتیب۵۷/۰- =r ،۶۸/۰- =r ، ۴۳/۰- =r ، (۰۰۱/۰p=) است (بیابانگرد ،۱۳۸۰) .
۱۶- روش اجرا
ابتدا برای جواب سؤال پژوهش (همه گیرشناسی) که شیوع اضطراب را در افراد جامعه بررسی میکند، افراد انتخاب شده گروه نمونه یعنی دانش آموزان دختر و پسر رشته تجربی سال چهارم شهر کرمانشاه که در مدارس متوسطه تحصیل میکردند، با بهره گرفتن از پرسش نامه اضطراب سرند می شدند. که برای این کار با همکاری مشاوران مدارس پرسش نامه را در میان افراد اجرا شد و قبل از اجرا در حدود ۱۰ دقیقه اهداف کلی تحقیق و نتایج احتمالی آن بیان شده و همچنین افراد آزمودنی جهت تأمل در خواندن پرسش نامه و جواب نزدیک به واقعیت به آن تشویق می شدند. در این میان دانش آموزانی که بیشترین اضطراب را گزارش نموده اند جهت طرح آزمایش انتخاب شدند . که شیوه انتخاب آن ها به شیوه ی زیرانجام گرفت: ابتدا ازمیان افراد ،کسانی که نمره ی اضطراب آن ها ۵۰ (اضطراب زیاد) و ۵۰ به بالا بود، جدا شدند و از هر جنس ۴۵ نفر به طور تصادفی انتخاب می شدند که جمعاً ۹۰ نفر دختر و پسر بودند. افراد با گمارش تصادفی و شرط اضطراب بالا در گروههای آزمایش و گواه همتا می شدند بدین صورت که تعداد ۱۵ دختر در هر گروه ( (AR) ، (CBT) و گروه گواه و تعداد ۱۵ پسر در هر یک از گروههای آزمایش و گواه به طور گمارش تصادفی قرار گرفتند. افراد شرکت کننده در طرح آزمایش در ۶ جلسه درمانی(هر جلسه ۹۰ دقیقه) شرکت داده میشوند، بدین صورت که گروههای ۴ گانه آزمایش ۲ گروه درمان شناختی رفتاریو ۲ گروه آرام سازی عضلانی دریافت نمودند و بعد از آن برای بار دوم از تمامی گروههای طرح (اعم از آزمایش وگواه) آزمون اضطراب به عمل آمد .
شکل طرح آزمایشی
۲T درمان شناختی رفتاری T1RGپسر
T2 آرام سازی عضلانی T1RGپسر
T2 — T1RGپسر
T2 درمان شناختی رفتاری T1RGدختر
T2 آرام سازی عضلانی T1RGدختر
T2 — T1RGدختر
پروتکل جلسات درمان
درمان شناختی رفتاری
جلسه ی اول :
۱- ایجاد رابطه با اعضای گروه ( خوش آمد گویی ، معرفی مشاور ، معرفی تک تک اعضا ) .
۲- بیان هنجارهای مشاوره ی گروهی ( محرمانه بودن محتوای جلسات ، بیان خویشتن و احساسات ، عدم غیبت و حضور به موقع ، توجه به احساسات دیگران ، عدم توهین به سایر اعضای گروه ، شرکت فعال در جلسات ) .
۳- سخنرانی آموزشی :
الف ) تفکر و احساس : توضیح این عقیده که احساسات ما توسط افکار ما ایجاد می شود .
توجه به مدل سه سیستمی هیجان در انسان ( شکل ۱- ۱ ) .
آموزش چرخه ی A- B- C الیس .(شکل ۲-۱)
شکل ۱-۱ مدل سه سیستمی هیجان شکل ۲-۱چرخه A-B-C
ب ) تمرین تکلیف : هر کدام از افراد بر اساس توالی A- B- C باید رویدادهایی را در نظر بگیرند و باور و فکر خود را نوشته بعد پیامد هیجانی خویش را بنویسند .
رویداد فعال کننده
باور یا فکر
پیامد هیجانی
ج ) نوشتن حداقل ۵ رویداد یا تجربه ی قبلی خویش برای جلسه ی بعد .
جلسه ی دوم :
۱ ) بررسی و مرور تکالیف جلسه ی اول ، تقویت و تشویق افراد موفق در انجام تکلیف و سبب شناسی علل عدم موفقیت افراد در انجام تکلیف .
۲ ) سخنرانی شناختی :
الف ) قدیس و فهرست: برای اینکه افراد گروه متوجه بشوند که چطور با تفکرات و باورهای خاص ، وقایع و تجارب خویش را ناخوشایند میکنند از این تکنیک به شیوه ی ذیل استفاده می شود :
ما فهرستی از معیارهای قدیس بودن در ذهن خود داریم « من باید بی نقص باشم ، من باید نمره بیست بگیرم » و تنها زمانی احساس ارزشمند بودن میکنیم که تمام معیارهایی را که ما در نظر گرفته ایم دارا باشیم . مشکل این است که همگی ما نمی توانیم قدیس باشیم و با تعیین این استانداردها و تأکید بر اینکه باید به همه ی این ها برسیم خود را در وضعیتی قرار میدهیم که نمی توانیم قدیس باشیم و چون معتقدیم تنها افراد قدیس ارزشمند هستند پس در نظر خود فردی بی ارزش خواهیم بود .
فهرست
………..
…………..
.. …………..
…………………..
شکل ۳-۱ قدیس و فهرست
در همین جا از افراد خواسته می شود که با رهبری مشاور نسبت به فهرست کردن باورهایی که در ذهن خود داشته اقدام کرده و با گروه در میان بگذارند .
ب ) تمرین تصور هدایت شده : از افراد خواسته می شود تا حد ممکن روی صندلی خود راحت بنشینند ، چشمان خود را ببندند و تصور کنند که در یک ساحل زیبا دراز کشیده اند ، شن های نرم زیر بدن آن ها وجود دارد و آن ها کاملاً آسوده و آرام هستند و به صدای برخورد امواج با ساحل گوش فرا میدهند و صدای پرنده ها را هر لحظه گوش میدهند و یا اینکه تصور کنند در حال خرامیدن در میان قشنگ ترین باغی هستند که تا به حال دیده اند و آن ها به آرامی از میان گل ها و درختان عبور میکنند ، اول صبح است ، شبنم زمین را پوشانده است و …. سعی کنند این تصویر را در حافظه خود نگه دارند و آن را واضح تر کنند ، حالا چشمان خود را باز کنند و به دنیای واقعی برگردند ، درباره ی این سناریوی لذت بخش احساس خود را بیان کنند .
ج ) تکلیف برای جلسه ی دوم :
۱۰ مورد از بدترین حوادث زندگی خود را با بهره گرفتن از توالی A- B- C بنویسند .
۱۰ مورد از باورهای قدیسانه خود را فهرست کنند و برای جلسه ی بعد بیاورند .
جلسه ی سوم :
۱ ) بررسی و مرور تکالیف جلسه ی دوم ، تقویت و تشویق افراد موفق در انجام تکلیف و سبب شناسی علل عدم موفقیت افراد در انجام تکلیف .
۲ ) سخنرانی آموزشی :
الف ) نظریه ی اختلال هیجانی : توضیح در مورد افکار خودآیند منفی ، باورهای اصلی منفی ، محتوای افکار و خطاهای منطقی افراد .