۳-۶-۴- نمونه آماری:
نمونه عبارت است ازمجموعهای از نشانهها که از یک قسمت ،یک گروه یا جامعهای بزرگتر انتخاب می شود، به طوری که این مجموعه معرف کیفیت و ویژگیهای آن قسمت، گروه یا جامعه بزرگتر باشد و معمولا آن را با”n” نشان میدهند. (خاکی،۱۳۷۹: ۲۵۰) تعداد محدودی از آحاد جامعه آماری که بیانگر ویژگیهای اصلی آن جامعه باشد را به عنوان نمونه در نظر می گیریم .
۳-۶-۵- تعیین حجم نمونه :
با توجه به این موضوعکه جامعهآماری این تحقیق مدیران شرکتهای صنعتی شاغل درصنعت سنگهای تزیینی استان مرکزی میباشند ، لذا جامعه آماری محدود فرض می شود و طبق فرمول نمونه گیری از جامعه محدود، حجم نمونه حساب میگردد. (سرمدودیگران،۱۳۷۹: ۱۸۷) . فرمول نمونه گیری از جامعه محدود به صورت زیر است:
که در آن :
= واریانس نمونه
Z: مقدار متغیر نرمال واحد، متناظر با سطح اطمینان ۹۵ درصد، ( )
مقدار اشتباه مجاز، (۰۶/۰ = )
N : حجم جامعه محدود
در یک نمونه پیش آزمون، واریانس نمونه برابر با ۰٫۱۶ به دست آمده است.
بنابرین حجم نمونه مورد نیاز پژوهش عبارت است از :
۳-۶-۶- روش های نمونه گیری:
برای نمونه گیری می توان از روش های متفاوتی استفاده کرد :
۱-نمونه گیری تصادفی ساده
۲-نمونه گیری منظم(سیستماتیک)
۳-نمونه گیری لایه ای(قشری)
۴-نمونه گیری خوشه ای(خاکی،۱۳۷۹: ۲۵۱)
روش نمونه گیری مورد استفاده در این تحقیق ، به صورت روش نمونه گیری تصادفی ساده است.
۳-۷- تجزیه و تحلیل داده ها:
پژوهشگر برای پاسخگوئی به مسئله تدوینشده و یا تصمیم گیری در مورد رد یا تأیید فرضیهای که صورتبندی کردهاست، از روشهای مختلف تجزیه و تحلیل می تواند استفادهکند. روشهای مختلف تجزیه و تحلیل را میتوان به ۳ نوع کلی که هر یک دارای روش های خاص خود هستند، تقسیمکرد :
۱-تجزیه و تحلیل توصیفی
۲-تجزیه و تحلیل مقایسه ای
۳-تجزیه و تحلیل علی (خاکی،۱۳۷۹: ۳۲۶)
به طور کلی روشهای تجزیه و تحلیل مورد استفاده در این تحقیق عبارتند از :
۳-۷-۱ رگرسیون
در تحقیقاتی که از تحلیل رگرسیون استفاده میشود، هدف معمولا پیشبینی یک یا چند متغیر وابسته از یک یا چند متغیر مستقل است. یک مدل رگرسیونی که یک متغیر مستقل داشته باشد را یک مدل رگرسیونی ساده میگویند. چنانچه هدف پیشبینی یک متغیر وابسته از چند متغیر مستقل باشد از مدل رگرسیون چندگانه استفاده میشود اما در صورتی که هدف پیشبینی هم زمان چند متغیر وابسته از متغیرهای مستقل یا زیرمجموعه آن ها باشد از مدل رگرسیون چند متغیری استفاده میشود. در تحقیقات رگرسیون هدف پیدا کردن متغیرهای مستقلی است که تغییرات متغیر وابسته را پیشبینی میکند. از آنجایی که هدف پژوهش حاضر،پیشبینی تغییرات متغیر وابسته بر اساس متغیر مستقل تحقیق میباشد، از رگرسیون خطی ساده استفاده میشود. که معادله کلی آن به شرح زیر است:
y = β۰ + β۱x1 + ε
: x متغیرمستقل : Yمتغیر وابسته : β۰ عرض از مبدأ معادل ε : خطای پیشبینی
۳-۷-۲- ضریب همبستگی
ضریب همبستگی، شدت و نوع رابطه (مستقیم یا معکوس) بین دو متغیر را نشانمیدهد. از آنجا که داده های تحقیق، از نوع کمی هستند، از ضریب همبستگی پیرسون برای آزمون ارتباط بین آن ها استفاده شده است. فرمول ضریب همبستگی پیرسون در رابطه زیر نشان داده شده است.
در این رابطه X، متغیر مستقل، Y متغیر وابسته و N حجم نمونه میباشند.
از این آزمون نیز جهت بررسی روابط بین متغیرها استفاده می شود.
۳-۷-۳ آزمون میانگین یک جامعه آماری :
اگر فرضیه ای در خصوص میانگین یک جامعه آماری طراحی شود با بهره گرفتن از مراحل آزمون آماری می توان صحت یا سقم فرضیه را در سطح معنی داری تعیین کرد.
مراحل چهارگانه آزمون فرض آماری برای به شرح زیر است .
فرض ها : بر اساس قواعد بیان شده ، فرضیه های آماری برای میانگین جامعه ، صرف نظر از فرضیه پژوهشی یکی از تعاریف زیر را خواهد داشت :
۱ ۱) ۲ ) ۳ )
میتواند نشان دهنده ادعا یا نقیض ادعا باشد. همچنین همان میانگین مورد آزمون است .
آماره آزمون : توزیع بر اساس شرایط تخمین ، یکی از توزیع های z یا t را خواهد داشت . حال بر اساس هر یک از حالت های تخمین ، آماره آزمون به این شرح تعریف می شود :
وقتی نمونه از جامعه نرمال با انحراف معیار معلوم انتخاب شود ، توزیع صرف نظر از حجم نمونه نرمال است و در نتیجه آماره آزمون ، Z خواهد بود که چنین تعریف می شود :
هرگاه نمونه از جامعه ای نرمال با انحراف معیار نامعلوم انتخاب شود ، توزیع نمونه گیری بر اساس حجم نمونه به شرح زیر است :
الف) اگر حجم نمونه کوچک باشد n<30 ، توزیع از t استودنت برخوردار است و آماره آزمون :
ب) در صورتی که حجم نمونه بزرگ باشد n>30 توزیع بر اساس قضیه حد مرکزی از تقریب نرمال برخوردار است و آماره آزمون آن عبارت است از :
در این حالت همچنین می توان بر اساس تعریف رابطه Z و t از رابطه زیر نیز استفاده کرد :
۳ – مقدار بحرانی : در این مرحله محقق پس از تعیین مقدار و سطح اطمینان ، آزمون خود را از نظر یک دنباله و دو دنباله بودن مشخص میکند . اگرچه نوع آزمون بر اساس حالت های مرحله اول تعریف می شود ، ولی تعیین مقدار بحرانی ( مرز و ) بر اساس و نوع آماره آزمون صورت میگیرد که از جدول مربوطه استخراج می شود .
۴- تصمیم گیری: در این مرحله مقدارآماره آزمون محاسبه شده با مقدار بحرانی مرحله سوم مقایسه می شود. اگرآماره آزمون درناحیه پذیرش قرارگیرد، فرض درسطح اطمینان ۱- ۱۰۰% پذیرفته می شود. درغیراینصورت داده های نمونه دلیل محکمی برتایید ارائه نداده وآنرا ردمی کنند.
فصل چهارم : تجزیه و تحلیل داده ها
مقدمه
تجزیه و تحلیل داده ها جهت بررسی صحت و سقم فرضیات برای هر نوع تحقیق از اهمیت خاصی برخوردار است. امروزه در بیشتر تحقیقاتی که متکی بر اطلاعات جمع آوری شده از موضوع مورد تحقیق میباشد؛ تجزیه وتحلیل اطلاعات از اصلیترین و مهمترین بخش های تحقیق محسوب میشود. داده های خام با بهره گرفتن از فنون آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند و پس از پردازش به شکل اطلاعات در اختیار استفاده کنندگان قرار میگیرند.
برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده ابتدا آمار توصیفی که به بررسی متغیرهای جمعیت شناختی تحقیق شامل جنسیت، میزان تحصیلات و … میپردازد؛ مورد بررسی قرار میگیرد. سپس آمار تحلیلی مطرح میگردد. سپس از طریق آزمون تی استیودنت، آزمون فریدمن، آزمون همبستگی و رگرسیون به برسی و آزمون فرضیات می پردازیم.